דלקת בקיבה – גסטריטיס
דלקת בקיבה או "גסטריטיס" כפי שהיא מוכרת בשפה המקצועית, היא דלקת של תאי הרירית המצפים את הקיבה. אחד מתפקידיה המרכזיים של הקיבה הוא עיכול המזון על ידי הפרשת חומצות חזקות המובילות לפירוק הראשוני של המזון. רירית הקיבה כוללת מנגנונים שנועדו להגן עליה מפני חומצות אלו, ופגיעה במנגנוני ההגנה הללו עלולה לחשוף את הרירית אל תוכנה החומצית של הקיבה ולגרום לדלקת.
ככל דלקת אחרת, גסטריטיס בקיבה יכולה להיות אקוטית (חריפה), או כרונית. בשני המקרים, לחולי גסטריטיס תסמינים דומים, אך יש הבדל בין הגורמים לכל אחת מצורות הדלקת ולכן, כדי שהטיפול יהיה אפקטיבי, חשוב מאד לאבחן את הגורם שהביא להתפרצות דלקת קיבה. טיפול בבעיה צריך להיות מותאם לסיבות שגרמו לה.
דגש נוסף הוא על אבחון מוקדם והתחלת טיפול מהירה ככל האפשר, משום שדלקת חריפה שאינה מטופלת בזמן, עלולה להתפתח ולהסלים למצב כרוני. ככל שמשתהים עם הטיפול, כך הוא הופך מורכב יותר, זמן ההחלמה ארוך יותר ובמקרים מסוימים, אף עלולים להיווצר נזקים בלתי הפיכים.
גסטריטיס כרונית נגרמת בעיקר על ידי זיהום שמקורו בחיידק ההליקובקטר פילורי (Helicobacter pylori).
נתונים רפואיים מעריכים שהוא קיים אצל יותר ממחצית האוכלוסייה בעולם המפותח, ובקרב מעל ל-80% מהאוכלוסייה במדינות העולם השלישי. ההדבקה בחיידק מתרחשת בחשיפה להפרשות צואה.
כמובן, שגם לגורמי הסיכון להתפרצות גסטריטיס חריפה יש השפעה רבה על התפתחות הדלקת הכרונית, וכשהם אינם מטופלים או מופסקים, קשה מאד להשיג החלמה מלאה.
דלקת בקיבה עשויה להיווצר באופן הדרגתי וממושך או להתפרץ במהירות רבה. קיימת חשיבות רבה לפנייה לאבחון רפואי ובעקבותיו, להתחלת טיפול מוקדם ככל האפשר, משתי סיבות עיקריות:
תסמיני הדלקת בקיבה הם:
תסמינים הדורשים פנייה דחופה לאבחון הם צרבות, עצירות קשה, צואה שחורה המרמזת על דימום במערכת העיכול העליונה, הקאה דמית או כאבי בטן עזים.
דרכי האבחון המקובלות הן בדיקה קלינית של החולה, בדיקות דם, בדיקת צואה לפרזיטים ולדם סמוי.
לעיתים יבוצע גם תבחין נשיפה או גסטרוסקופיה (בדיקה אנדוסקופית במהלכה מוחדר סיב אופטי דרך הפה אל הקיבה לצורך התבוננות ישירה ברירית הקיבה).
ישנם שלושה ערוצי טיפול מרכזיים להתמודדות עם המצב:
מרכז המומחים ד”ר דיין לרפואה משולבת הוא אחד המרכזים המובילים לטיפול בתחום ומעניק מעטפת רחבה של שירותי אבחון וטיפול מתקדמים, המותאמים אינדיבידואלית לצורכי המטופל, כאשר כל תכנית טיפולית מותווית לאחר מפגש היכרות אישי בין הרופא המטפל לבין המטופל לצורך תשאול מעמיק ובדיקה קלינית.