מחלת מפרקים זו בברכיים ניתנת לאבחון בצילומי רנטגן גם בצורתה הראשונית ובשלבים בהם היא מוגדרת כבלתי מורגשת, ונתונים סטטיסטיים מראים שלוקים בה כ-80% מהקשישים בגילאי 70 ומעלה וגם ספורטאים ואנשים צעירים יותר.
כאבים בברכיים ידועים כתופעה שכיחה, והם עשויים להתפתח בקרב מרבית בני האדם ובדרגות חומרה שונות בשלב כלשהו בחייהם. הדבר נובע בעיקר משינויים מבניים במפרקים ושחיקת הסחוסים בעקבות דלקת פרקים ניוונית המכונה גם "אוסטאוארטריטיס" או "שיגרון ניווני". מחלת מפרקים זו ניתנת לאבחון בצילומי רנטגן גם בצורתה הראשונית ובשלבים בהם היא מוגדרת כבלתי מורגשת, ונתונים סטטיסטיים מראים שלוקים בה כ-80% מהקשישים בגילאי 70 ומעלה וגם ספורטאים ואנשים צעירים יותר.
כאבים בברכיים בעקבות תהליכים דלקתיים או ניווניים של המפרקים
הכאבים עשויים להיגרם כתוצאה מתהליכים דלקתיים או ניווניים של המפרקים, כשבמרוצת השנים נשחק הסחוס שבתוך המפרק ומוביל להרס המפרק עצמו. התהליך הניווני מלווה לעתים באגירת נוזל בתוך המפרק עד לנפיחות באזור הפגוע. התהליך הדלקתי נגרם מנדידת תאי דלקת אל תוך המפרק, ובמידה והתופעה מעורבת בחיידקים שחודרים אל המפרק, עשוי הדבר לגרום לתגובה דלקתית. יש לציין שהכאבים עשויים לנבוע גם ממגוון גורמים נוספים כמו תגובה למחלות אחרות או תזונה לא נכונה.
תהליכים ניווניים המובילים לשחיקת הסחוס
רבים מאיתנו אינם מודעים לחשיבות היציבה הנכונה, המתייחסת להחזקת הגוף באופן שבו כל מפרק נושא באופן שווה בלחץ על עמוד השדרה. יציבה נכונה מהווה את המפתח לחיים בריאים, אך כשהיא איננה נכונה, היא מהווה פתח למגוון מחלות ופציעות.
חלק מהגורמים לשחיקתו של סחוס במפרקים קשורים אל חוליות גב ומפרקי הקרסול, הירך או הברך שאינם במקומם. כשאחד מן המפרקים איננו במקומו, עשוי להיווצר לחץ גבוה על נוזל המפרק שבסחוס, לחץ הגורם לשחיקת הסחוס באופן מואץ ולכאב בעוצמות שונות. כאמור, התופעה של כאבים בברכיים ובמפרקים אחרים בגוף שכיחה במיוחד בקרב ספורטאים העוסקים בענפי ספורט במאומצים כגון טניס, ריצה וכדומה, המפעילים זעזועים ולחץ יתר על המפרק, לשחיקתו המואצת ולפגיעה בתאי הסחוס.
שינויים בחוליות הגב
כאבים בברכיים ובמפרקים אחרים עלולים להיווצר כתוצאה משינויים בחוליות הגב בעקבות הבדלים בלתי מורגשים באורך הרגליים המובילים לשינויים מבניים בחוליות הגב, וכן בעקבות מגוון סיבות נוספות כמו הרמת משאות כבדים באופן לקוי, תנועות חדות ופתאומיות, שינה בלתי נכונה ובלתי מאוזנת, מערכת חיסונית חלשה תזונה לקויה המורכבת ממזונות מעובדים ומהונדסים גנטית, זיהום אוויר וזיהום סביבתי.
כאבים בברכיים- התסמינים השונים
תסמיני הפגיעה בברכיים ועוצמתם תלויה במיקום הנזק, חומרתו וסוג הרקמה אשר נפגעה. כאבים בברכיים עשויים להיות קלים או חריפים, הדרגתיים ומתמשכים או חדים ומהירים, פועמים או חודרניים. הכאבים עלולים להיות מלווים גם בנפיחות ומגבלות תנועה מלאות או חלקיות, ויתכנו מקרים של נעילת הברך וקליקים בעת הזזתה. פגיעה עצבית תבוא לידי ביטוי בתחושת הירדמות, נימול וחולשה בכול הרגל או בחלקה. כאבים חריפים המלווים ברקמה חמה למגע, אדמומיות מקומית, בצקת וחום עלולים לרמוז על דלקת זיהומית. הפגיעה העצבית והניסיון ככל שניתן מהשימוש בברך הפגועה על מנת להימנע מכאבים גורמת לעתים לחולשת השרירים הסובבים את הברך.
ההבדל שבין הגישה הטיפולית ברפואה הקונבנציונלית לזו של הרפואה המשלימה
הגישה הטיפולית ברפואה הקונבנציונלית נוטה להתמקד לרוב בתסמיני הבעיה הספציפית בלבד, זאת מבלי להתבונן בתמונה בכללותה שעשויה להעניק אינדיקציה שונה בנוגע למקור הכאב ואופיו. אי טיפול במקור הכאב שגרם להיווצרות התסמינים עלול להחריף את הבעיה עד לצורך בהתערבות כירורגית להחלפת המפרק הפגוע.
הרפואה המשלימה, לעומת זאת, מתייחסת אל הגוף והנפש כאל מקשה אחת בלתי ניתנת להפרדה ותפקידו של המרפא איננו העלמת התסמינים כי אם לסייע לגוף במאמציו להשיב לעצמו את האיזון שהופר ולהתגבר על המחלה. הגישה על פי הרפואה המשלימה היא שהבריאות הגופנית והנפשית מהווה מצב הרמוני שכל גוף חי שואף אליו, והמחלה הינה תוצר של הפרת אותו האיזון הטבעי.