דלקות חוזרות בדרכי השתן הינן מחלה זיהומית שכיחה במיוחד בקרב נשים גיל הפריון,ומתאפיינות בצריבה במתן שתן, ריצות תכופות לשירותים, הפרשות ותחושת היעדר ריקון מוחלט של שלפוחית השתן. במקרים מסוימים ייתכנו גם כאבים בבטן תחתונה, ובמידה ומדובר במעורבות כלייתית, אזי עשויות הדלקות להיות לעתים מלוות בכאבים באזור המותניים וחום גבוה.
תופעת הדלקות בשתן פוקדת נשים בשכיחות הגבוהה פי חמש בהשוואה לגברים, כשהסטטיסטיקות מלמדות ש-50% עד 80% מהנשים תחווינה לכל פחות דלקת שתן אחת בחייהן, זאת בשל הקרבה של שלפוחית השתן והשופכה אל הנרתיק, ויכולתם של חיידקים ממערכת העיכול לנדוד מפי הטבעת אל השופכה.
נשים צעירות עשויות להיות בסיכון יתר ללקות בדלקות חוזרות בדרכי השתן בעקבות ריבוי ביחסי מין ושימוש בקוטלי זרע, וכן נשים בגיל המעבר בעקבות ירידה ברמת האסטרוגן המגן על הנרתיק וגברים בגיל המבוגר בשל ירידה בתפקוד בלוטת הערמונית.
כיצד ניתן להימנע מדלקות חוזרות בדרכי השתן?
דלקות המוגדרות כדלקות חוזרות בדרכי השתן במידה והן שבות ומתפרצות בתדירות של שני זיהומים בפרק זמן של שישה חודשים או לכל הפחות שלושה זיהומים במהלך השנה.
מרבית הדלקות החוזרות בדרכי השתן הינן כתוצאה מהדבקה בחיידק חדש, אך במקרים בהם שבה הדלקת ומתפרצת בתוך שבועיים מאז ההתפרצות הקודמת, יישנו סיכוי שמדובר באותה הדלקת המקורית אשר לא מוגרה, ובנסיבות הללו ייתכן ויעלה הצורך בטיפול אגרסיבי יותר וארוך טווח.
ניתן לצמצם מקרים של דלקות בדרכי השתן על ידי ריבוי בשתייה שהוכחה כמפחיתה את נוכחותם של החיידקים במערכת השתן, ובעיקר מיץ חמוציות שגורם לשינוי בחומציות השתן ופוגע משמעותית בכושר ההישרדות של החיידקים. כמו כן, חשוב להימנע מהתאפקות ממושכת ולהקפיד ולשמור על היגיינה אישית שכוללת החלפת תחתונים מידי יום, שימוש בתחתונים מבד כותנה וניקוי הנרתיק באופן המונע את מעבר החיידקים מהצואה אל השופכה.
אבחון וטיפול בדלקות בדרכי השתן
אבחון הדלקת בדרכי השתן נערך על פי רוב בהתאם לתסמינים אך נדרשות בדיקות מעבדה לצורך אישוש סופי של האבחנה. בנסיבות של דלקות חוזרות בדרכי השתן מקובל לערוך לעתים בדיקות על קול של המערכת המאספת והכליות או ציסטוסקופיה לשלילת ממצאים חריגים בחלל השלפוחית. הטיפול המקובל בדלקות בדרכי השתן כולל בדרך כלל אנטיביוטיקה ואו אסטרוגן מקומי לנשים בגיל הבלות בנוסף לתרופות המשמשות להקלה על התסמינים.
סוג ומשך הטיפול התרופתי משתנים בין המקרים ומותאמים לגילאי המטופלים, תדירות התופעה וסוג החיידק האחראי לדלקת. במצבים של התפשטות הזיהום אל הכליות ייתכן ויהיה צורך בעירוי תרופתי תוך ורידי. לזיהומים חוזרים בדרכי השתן מומלץ להעניק טיפול משולב הכולל שינוי תזונתי, מגוון צמחי מרפא, אינפוזיות של ויטמינים וזריקות אוזון לצורך שיפור התפקוד החיסוני. כמו כן עשוי הטיפול לכלול שימוש מסיבי בתכשיר הקוליביוגן, בשתייה והן בזריקות ובאינפוזיה. תכשיר הקוליביוגן הינו מוצר גרמני המיוצר בתרבית מצע מתוצרי הפירוק של חיידקים פרוביוטיים, ונמצא כאחד מהתכשירים היעילים ביותר להבניית ריריות הגוף.