עירוי ברזל ישר לוריד

עירוי ברזל

עירוי ברזל חד פעמי–הכל על פרינג'קט

עירוי ברזל הוא הליך רפואי בו נותנים ברזל ישירות דרך הווריד תוך עקיפה של מערכת העיכול, כך שהברזל נספג באופן כמעט מלא ועם מינימום תופעות לוואי הקשורות במערכת העיכול.

הוא מיועד לאנשים הסובלים מאנמיה שמקורה בחוסר בברזל (להבדיל מאנמיה ממקור של בעיה כלייתית שאינה מטופלת, או עקב חוסר בחומצה פולית או ויטמין B12).

17818

בישראל נהוג להשתמש באחת משלוש תמיסות ברזל לעירוי:

  • פרינג'קט (Ferinject)– תכשיר שברוב המקרים הוא בגדר עירוי ברזל חד פעמי, ובמקרים מסוימים נותנים אותו בפעמיים. כל אמפולה שלו מכילה 500 מ"ג ברזל וניתן לתת עד 2 אמפולות (1,000 מ"ג) בטיפול אחד.
  • ונופר (Venofer) – תכשיר הדורש כמעט תמיד סדרה של מספר טיפולים, שבכל אחד מהם נותנים בין1-2 אמפולות (אמפולה אחת של ונופר מכילה 100 מ"ג ברזל). מאחר שנהוג לתת טיפול לא יותר מפעם אחת בשבוע, בדרך כלל נדרשים בין 4-6 שבועות עד שהמטופל מקבל את כמות הברזל הדרושה.
  • פרלציט (Ferrlecit) – תכשיר שאף הוא דורש סדרה של כמה טיפולים וכל אמפולה שלו מכילה 62.5 מ"ג ברזל. אינו מתאים לאנשים הסובלים מאי סבילות לפרוקטוז או למי שסובל מבעיות ספיגה של גלוקוז-גלקטוז.

עירוי ברזל ב"דיין קליניק"

הטיפול באינפוזיה הניתן ב"דיין קליניק" הוא עירוי פרינג'קט – תרופה איכותית שיעילותה נבדקה והוכחה מדעית, המיוצרת בצרפת ומיובאת לארץ על ידיחברת "כצט".

העירוי ניתן בהתאם להנחיות נוהל מתן פרינג'קט ורק לאחר ביצוע בדיקות דם לרמות ברזל, פריטין, טרנספרין, וספירת דם, שאבחנו את קיומה של אנמיה על רקע של חוסר בברזל.

המינון הגבוה של ברזל בכל אמפולה של פרינג'קט, בהשוואה לתכשירי הברזל האחרים, מאפשר השגה מהירה יותר של עלייה ברמת הברזל בדם וברמת הפריטין (מאגרי הברזל בגוף) ולשיפור ברמת ההמוגלובין תוך זמן קצר יותר ונחשב לטיפול מועדף במקרים בהם יש דחיפות גבוהה בהשלמת החוסר בברזל, כמו למשל, לפני ניתוח, במקרים של רמת המוגלובין נמוכה מאד, או במקרים של תסמינים קשים עקב המחסור.

מדוע עירוי ברזל חשוב?

  • גוף האדם צורך ברזל דרך מזונות עשירים בברזל ודרך נטילת תוספי ברזל מיוחדים, אולם מתברר, כי מערכת העיכול מסוגלת לקלוט רק כ-4% מכמות הברזל שהאדם מכניס לגופו.
  • לעיתים, עלולה להתפתח אנמיה (מחסור בכדוריות אדומות בדם), הנובעת מחוסר איזון בין כמות הברזל המסופקת לגוף ובין הכמות שהוא מאבד.
  • טיפול בכדורי הברזל מכביד, בדרך כלל, על מערכת העיכול ועלול לגרום לעצירות ממושכת ו/או לשלשולים קשים. עקב כך, לא מעט מטופלים אינם מצליחים לצרוך את תכשירי הברזל באופן מסודר ורמת הברזל אינה מתאזנת. עם הזמן, חוזרות התופעות של עייפות רבה, חולשה, נטייה מוגברת לשינה, הפרעות בריכוז ובזיכרון, הפרעות בפוריות ומתגברת האנמיה של חוסר ברזל.
  • ישנם מזונות, דוגמת חלב, המעכבים את ספיגת הברזל בגוף.

למי מתאימה אינפוזיה? 

  • ברזל דרך הוריד בהריון נפוץ למדי עקב הנטייה המוגברת של נשים הרות לפתח אנמיה. הוא מתאים גם לנשים בתקופת ההנקה. אפשר לתת את תמיסת פרינג'קט דרך הוריד בהריון החל מהטרימסטר השני.
  • נשים בגיל הפוריות עם מחזור סדיר (או מוגבר), שמאגרי הברזל שלהן הולכים ומידלדלים לאחר מספר הריונות והנקות.
  • חולים בדלקות מעיים, או כאלה שפיתחו פוליפים שפירים וממאירים במעיים, הגורמים לדימום, גלוי או סמוי, שבעקבותיו חל אובדן מתמשך של ברזל.
  • אנשים לאחר דיאטות ממושכות – אנשים הסובלים ממעי רגיז או מחלת קרוהן, וגם כאלה שמנסים דיאטות מסוגים שונים, על דעת עצמם או בהדרכת תזונאית, אך חלק ניכר ממרכיבי המזון שלהם מכילים מעט מאוד ברזל, אם בכלל.
  • חולי סרטן.
  • אנשים עם הפרעות מתקדמות ביכולת ספיגת הברזל במעיים, למשל: אחרי ניתוחים בריאטריים, ניתוחי כריתת קיבה ו/או חלקים ניכרים מהמעיים.
  • חולי אי ספיקת כליות המטופלים בדיאליזה ומקבלים טיפול באריתרופויטין.
  • קשישים הסובלים מירידה בכושר ספיגת הברזל דרך המעיים.

תופעות לוואי פרינג'קט – עירוי ברזל תופעות לוואי דרך הוריד

לתכשירי ברזל המיועדים לעירוי תוך-וורידי, יש לעיתים תופעות לוואי המסווגות לפי מידת השכיחות שלהן:

  • התופעות השכיחות ביותר המיוחסות לפרינג'קט הן ירידה ברמת הזרחן בדם, כאב ראש, סחרחורת, פריחה, בחילה וסומק.
  • תופעות פחות שכיחות הן עלייה בלחץ הדם אשר מתרחשת לרוב מיד לאחר הטיפול וחולפת בתוך כ- 30 דקות,שלשול, עצירות, בעיה בתפקודי כבד, התכווצויות שרירים ותגובה אלרגית במקום ההזרקה.
  • תופעות לוואי נדירות כגון אנגיואדמה או תגובה אנפילקטית, לרוב נגרמות רק אצל מטופלים עם רגישות יתר לתכשיר.

בהינתן כל זאת, חשוב להדגיש, כי מרבית האנשים לא יסבלו מתופעות לוואי לאחר הטיפול.

עירוי ברזל בהריון סיכונים

מה לגבי עירוי פרינג'קט בהריון?

כמו אצל כל מטופל, גם לאישה הרה, הטיפול הראשון בעירוי ברזל יינתן בטפטוף איטי ובהשגחה צמודה כדי לבחון את תגובתה לטיפול ולוודא שאין לה רגישות יתר אליו.

עירוי פרינג'קט מתאים לנשים הרות מהטרימסטר השני ואילך (כולל בתקופה שלאחר הלידה), אשר סובלות מחסר משמעותי של ברזל, הדורש תיקון מהיר.

אין לתת אותו בשלושת החודשים הראשונים להריון.

האם יש לקבלת עירוי ברזל בהריון סיכונים? לא יותר מאשר אצל כל מטופל אחר.

למעשה, הסכנה שבחוסר ברזל לזמן ממושך היא גדולה הרבה יותר (לרוב, בעיקר עבור האם ופחות עבור העובר).

מתי מקבלים עירוי ברזל בהריון?

ישנם כמה מצבים בהם נשים הרות מועדות יותר לפתח אנמיה עקב חוסר ברזל:

  • נשים הסובלות ממחלות של מערכת העיכול אשר משפיעות לרעה על ספיגת הברזל.
  • נשים עם נטייה לדימום מאסיבי בזמן המחזור החודשי (מנורגיה menorrhagia).
  • נשים שעברו הריונות רבים (עם מרווחי זמן קצרים ביניהם), או שחוו דימום בהיקף חריג במהלך הלידה או אחריה.
  • נשים שהרכב התזונה שלהן דל בברזל, או שצורכות הרבה מזונות שמעכבים את ספיגתו.

כך או אחרת, ההחלטה מתי נותנים עירוי ברזל בהריון תמיד תהיה מבוססת על קליניקה (תלונות וסימנים המחשידים בחוסר בברזל) ועל בדיקות דם לאישור המצב.

ואחרון חביב, אך לא פחות חשוב – האם יש לעירוי ברזל דרך הוריד בהריון תופעות לוואי? גם במקרה הזה, התשובה היא, לא יותר מאשר לכל מטופל או מטופלת אחרת. התגובות לטיפול הן סובייקטיביות ורוב המטופלים אינם מדווחים על שינוי לרעה בהרגשה בעקבות הטיפול.

כך או אחרת, בכל טיפול הניתן לאישה הרה, חשוב להקפיד על השגחה צמודה ועל נוכחות רופא במרפאה משך כל זמן הטיפול.

נוהל מתן ונופר

תוך כמה זמן משפיע עירוי ברזל?

כדי לראות עלייה ברמת ההמוגלובין לאחר סדרת עירויי ברזל נדרשים מספר שבועות. הסיבה לכך היא, שהגוף צריך להשלים את כדוריות הדם האדומות החסרות ותהליך היצירה וההבשלה שלהן לוקח זמן. בדרך כלל, מומלץ לבצע בדיקות דם חוזרות ארבעה שבועות לאחר הטיפול.
יחד עם זאת, ככל שדרושים פחות טיפולים על מנת להגיע לרמת הברזל הרצויה, כך הספירה של ארבעת השבועות מתום הטיפול, מתחילה מהר יותר, משום שהגוף משלים מהר יותר את החסרים בחומר הגלם הנחוץ לו לבניית הכדוריות האדומות. פה טמון אחד מיתרונותיו המשמעותיים של תכשיר הפרינג'קט בהשוואה לתכשירים האחרים.

עירוי ברזל – מחיר

מחיר הטיפול ב"דיין קליניק" נקבע בהתאם למשתנים שונים כגון המצב ההתחלתי של המטופל או המטופלת, מספר הטיפולים הנדרש והאם עירוי הברזל מסופק כטיפול בפני עצמו, או כחלק מתכנית טיפולית רחבה יותר. לקבלת הצעת מחיר יש להגיע ליעוץ ואבחון אישיים במרפאה.

אם אתם סובלים מאנמיה ובעיקר אם מדובר על אנמיה קשה עקב מחסור משמעותי בברזל, חשוב מאד שתטפלו במצב בהקדם האפשרי.
להתייעצות ולקבלת מידע נוסף, צרו קשר:

בטלפון:077-230-4715

באימייל:  dayanleads@gmail.com

או בהשארת פרטיכם כאן

לפרטים נוספים ולקביעת תור לעירוי ברזל צרו עמנו קשר

נגישות

לתאום פגישה

מוזמנים לשלוח לנו הודעה